مصرف مولتی ویتامینها
همان طور که میدانید افراد بسیاری مولتی ویتامین مولتی ویتامینها را به صورت خودسرانه مصرف میکنند. آنها اکثر مواقع با مراجعه به داروخانه اقدام به خرید ویتامینها میکنند و مطابق دستور مصرف نوشته شده روی بستهی آن شروع به مصرف میکنند. اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که بدن چه کسانی به ویتامین نیاز دارند؟ در ادامه به طور کامل به همهی سؤالات احتمالی درباره مصرف مولتی ویتامینها پاسخ میدهیم. با ما همراه باشید.
همه چیز دربارهی مصرف مولتی ویتامینها
همان طور که قبلاً اشاره شد مصرف ویتامینها برای همه توصیه نمیشود. اصولاً مصرف این گونه داروهای تقویتی برای همهی افراد لازم نیست. مولتی ویتامین در حقیقت مجموعهای از ویتامینها میباشد. بهبود حافظه، کاهش علائم افسردگی، تأثیر مثبت بر سلامت چشم و مغز از جمله مزایای مصرف این دارو است.
مصرف مولتی ویتامین علاوه بر مزایایی که برای افراد دارد میتواند به دلیل مصرف بیش از حد خطراتی هم داشته باشد. به طور مثال مسمومیت با ویتامین آ و دی بسیار شایع است. این داروی تقویتی معمولاً برای کسانی که دچار کاهش وزن شدهاند، کسانی که اشتها ندارند، افراد سالخورده، کسانی که گیاه خوار شدهاند، خانمهای باردار و کودکان توسط پزشک متخصص تجویز میشود.
قوانین مصرف مولتی ویتامینها
قبل از مصرف هر دارویی اعم از تقویتی یا درمانی بهتر است نکاتی را دربارهی آن بدانید و کاملاً رعایت کنید. به طور مثال هیچ وقت بدون نسخهی پزشک دارویی را برای کسی تجویز نکنید. اگر دارویی برای شما مؤثر بوده است، ممکن است بدن دیگری به آن نیاز نداشته باشد یا اصلاً برای سلامت او خطرناک باشد.
نکتهی دوم این است که تنها با انجام یک آزمایش خون میزان نیاز بدن هر فرد به مولتی ویتامینها مشخص میشود. اگر در شما کمبود هر یک از ویتامینها دیده شود، پزشک همان ویتامین را برایتان تجویز میکند. مولتی ویتامینها مجموعهای از مواد مغذی و انواع ویتامینها هستند که ممکن است با مصرف خودسرانهی آن سبب تجمع برخی ویتامینهای محلول در چربی در بدنتان شوید و مشکلاتی برای اعضای بدنتان از جمله ایجاد رسوب در کلیهها به وجود آورید.
بعضی از مولتی ویتامینها خاصیت ضد یبوستی دارند بنابراین دربارهی خرید آنها باید با پزشک مشورت کنید.
به مقدار مصرف روزانهای که پزشک برای شما تجویز کرده است دقت کنید. در صورتی که یک روز مصرف نکردهاید، روز بعد نباید دوز مصرف خود را دو برابر کنید. طبق دستور پزشک رفتار کنید.
در بسیاری از موارد مصرف این دارو برای کودکان توصیه نمیشود بنابراین داروها را از دسترس آنها خارج کنید.
به نکات نحوهی نگهداری که روی آن نوشته شده است توجه کنید و پس از گذشت تاریخ مصرف، دیگر آن را مصرف نکنید.
بیشتر مردم داروهای تقویتی از جمله مولتی ویتامینها را جزو داروها نمیدانند بنابراین در مصرف آنها بسیاری از نکات را رعایت نمیکنند. در حالی که آنها هم یک داروی تقویتی بسیار قوی هستند و باید در مصرف آنها دقت کافی داشت.
مصرف خودسرانهی مولتی ویتامینها
متأسفانه بسیاری از افراد فکر میکنند مولتی ویتامینها و سایر ویتامینها و داروهای تقویتی برای بدن کاملاً مفید هستند و با مشاهدهی هرگونه ضعف و احساس کمبود مواد مغذی شروع به مصرف خودسرانه آنها میکنند. اما هیچ گونه تحقیق علمی ثابت نکرده است که مصرف مواد مغذی سلامت بدن را تضمین میکنند. پزشکان تنها در صورت نیاز بدن آنها را تجویز میکنند. نکتهی دیگر این است که دقیقاً همان چیزی را تجویز میکنند که بدن کم دارد نه مولتی ویتامینها را که غنی از مواد مغذی از کلسیم تا انواع ویتامینهاست.
بسیاری از افرادی که تحت یک رژیم غذایی هستند یا اشتها ندارند مصرف مولتی ویتامینها را جایگزین مصرف وعدههای غذایی میکنند. به طور مثال برنج نمیخورند و در عوض برای جبران کمبود ویتامین ب و جلوگیری از عوارض جانبی احتمالی نظیر ریزش موهایشان، از ویتامین ب یا مولتی ویتامینها استفاده میکنند. این روش یکی از بدترین روشها برای مصرف این داروها است.
تداخل دارویی
شاید شما هم عوارض مصرف همزمان دو دارو را تجربه کرده باشید. حتی مصرف همزمان داروهای گیاهی و داروهای طب جدید هم میتواند عوارضی را به وجود آورد؛ بنابراین وقتی به پزشک مراجعه میکنید سعی کنید همهی داروهایی که مصرف میکنید را نام ببرید و از توصیههای پزشک خود برای شروع ویتامینها استفاده کنید. دوز تجویز شده هم به هیچ وجه بدون اجازهی پزشک تغییر ندهید.
مصرف همزمان آهن با داروهای ضد تشنج، تیروئید، آنتی بیوتیک و چند داروی دیگر تداخل دارویی ایجاد میکند؛ بنابراین رعایت فاصلهی زمانی در مصرف آنها بسیار مهم است.