رژیم لاغری چیست؟
رژیم غذایی معمولاً سادهترین راهی است که بسیاری از افراد برای کاهش وزن به آن پناه میبرند اما فراموش نکنید انجام یک رژیم لاغری غیر اصولی میتواند صدمات جبران ناپذیری را به سلامت شما وارد کند. رژیمهای غذایی بسیاری به منظور کاهش وزن وجود دارد. بیشتر رژیمها روی کاهش اشتها تمرکز دارند و البته برخی از آنها هم بر محدود کردن میزان کالری مصرفی، کربوهیدرات و چربی. در حقیقت نمیتوان هیچ رژیم غذایی ثابتی را برای همهی افراد تجویز کرد و ادعا داشت که بسیار مؤثر است. همان طور که میدانید در ابتدا باید به دنبال علت چاقی بود. سپس با رفع آن به مرحله چربی سوزی و کاهش وزن اصولی قدم گذاشت. در ادامه با ما همراه باشید تا به طور مختصر به انواع رژیمهای لاغری بپردازیم.
انواع رژیم غذایی برای لاغری
کنترل و کاهش وزن امروزه یکی از مهمترین دغدغههای افراد مختلف است. هر روزه افراد بسیاری به دنبال رسیدن به وزن ایدهآل خود هستند. به همین دلیل انواع رژیم غذایی در میان افرادی که قصد کاهش وزن دارند بسیار محبوب است. اما مهمترین موضوعی که باید در نظر بگیرید، سلامتی شما است. بسیاری از رژیمهای غذایی غیر اصولی در مدت زمان کوتاهی میتواند شما را به وزن ایده آل برساند اما به خاطر داشته باشید ممکن است با آثار جبران ناپذیری چون ریزش مو همراه باشند؛ بنابراین با مطالعه و افزایش آگاهی به دنبال بهترین رژیم غذایی برای لاغری باشید. انواع رژیمهای غذایی کاهش وزن شامل موارد زیر میشود:
-
سادهترین رژیم غذایی برای کاهش وزن، رژیم لاغری کمکالری است. میزان کالری در این رژیمها بسیار کم است و موجب کاهش وزن میشود. رژیم فستینگ یا روزهداری متناوب (Intermittent fasting)، رژیم لاغری هکر (Hacker)، رژیم لاغری کوکی (Cookie)، رژیم لاغری ویت واچرز (Weight Watchers)، از انواع رژیم کم کالری میباشند. در این رژیمها معمولاً میزان کالری مصرفی به صورت روزانه شمارش میشود.
- دستهی دیگری از رژیمها هستند که به آنها رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین میگویند. در این نوع رژیم مصرف کربوهیدرات کم و میزان پروتئین مصرفی افزایش مییابد. رژیم لاغری اتکینز (Atkins)، رژیم لاغری دوکان (Dukan)، رژیم لاغری سواحل جنوبی، در این دسته قرار میگیرند و در همهی آنها میزان کربوهیدرات کنترل یا به طور کل حذف میشود.
- دسته سوم رژیمهای غذایی کراش (Crash)هستند که از جمله روشهای کاهش وزن سریع محسوب میشوند، اما بسیار سخت میباشند. رژیم لاغری بورلی هیل (Beverly Hills) که فقط شامل میوه است، رژیم لاغری سوپ کلم (Cabbage soup)، از انواع رژیمهای دسته سوم میباشند.
- دسته چهارم رژیمهای دیتاکس یا سمزدایی هستند که به نوعی رژیم غذایی کوتاهمدت میباشند. این رژیمها برای از بین بردن مواد سمی بدن طراحی میشوند. در این رژیمها در مدت زمان کوتاه فقط مجاز به مصرف مواد غذایی خاصی هستید. رژیم روزه آبمیوه (Juice fasting) یکی از معروفترین آنها است.
رژیمهای غذایی مذهبی
در بسیاری از مذهبها رژیمهای غذایی خاص وجود دارد. رهروان هر مذهب بر اساس اعتقادات و احکام خود از خوردن برخی از مواد غذایی اجتناب میکنند. در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره میکنیم:
- رژیم غذایی بودایی: در مذهب بودا گوشت حیوانات خورده نمیشود و این به نوعی یک رژیم خاص محسوب میشود که بوداییها به خاطر اعتقادات خود حیوانات را نمیکشند و بنابراین در وعده های غذایی آنها هیچ گونه گوشتی وجود ندارد.
- رژیم غذایی هندو و جین: پیروان هندوئیسم و جینیسم از رژیم غذایی خاصی به نام رژیم گیاهی لاکتو تبعیت میکنند.
- رژیم غذایی مسلمانان: مسلمانان هم بر اساس اعتقادات خود تنها از مواد غذایی حلال تغذیه میکنند. در میان مسلمانان الکل، گوشت خوک و گوشت هر حیوانی که به روش اسلامی ذبح نشود، حرام است.
رژیمهای غذایی پزشکی
رژیمهایی هم هستند که توسط پزشکان به افرادی که دچار بیماریهای مختلفی هستند، توصیه میشود. در ادامه به عنوان مثال به چند مورد اشاره میکنیم:
- رژیم غذایی دیابتی (Diabetic)مختص بیماران دیابتی: توصیه میشود از مصرف مواد غذایی حاوی قند و شکر اجتناب کنند.
- رژیم غذایی دش (DASh)مختص بیماران با فشار خون بالا: توصیه میشود این افراد میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار و لبنیات کمچرب مصرف کنند و از خوردن قند، گوشت قرمز و چربی اجتناب کنند.
به یاد داشته باشید قبل از هر گونه اقدام برای کاهش وزن و لاغری بهتر است به پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید. اصل اساسی در کاهش وزن اصولی، رعایت تعادل است. بهتر است برای جلوگیری از عوارض احتمالی رژیمهای غیر اصولی به سراغ هر رژیم پیشنهادی نروید.