ویروس کرونا و واکسن های موثر آن
پس از همه گیری ویروس کرونا در جهان، محققان بسیاری مطالعه و تحقیق بر روی این ویروس را برای پیدا کردن و ساختن واکسن کرونا شروع کردند. و در این راه تلاش های فراوانی صورت گرفت. تمامی کشورها برای رهایی از بیماری کوید ۱۹ در تلاش بودند و تعداد بسیاری واکسن به عنوان واکسن کرونا معرفی شدند. اما اکثر این واکسن ها به مرحله آزمایش و تست بالینی نرسیدند و یا نتوانستند این آزمایشات را با موفقیت به پایان برسانند. شرکت های داروسازی مطرح نیز در تلاش برای یافتن راه درمان برای ویروس کشنده کرونا بودند. با این حال سه کشور آمریکا، بریتانیا، چین و روسیه برای تولید این واکسن در تلاش هستند.
واکسن فایزر
در ماه گذشته شرکت آمریکایی آلمانی فایزر با اعلام ساخت واکسن انسانی کووید ۱۹، امید تازه ای به تمام کشورها و مردم داد. این خبر مانند یک انفجار بزرگ در ۹ نوامبر ۲۰۲۰ اعلام شد. واکسن فایزر یک واکسن دو ملیتی آمریکایی آلمانی محسوب می گردد. این واکسن توسط شرکت آمریکایی فایزر (Pfizer) و شرکت بایون تک (BioN Tech) آلمان به طور مشترک ساخته شد. این دو شرکت از ابتدای همه گیری ویروس کرونا به طور مشترک برای ساخت واکسن کووید ۱۹ تحقیقات و آزمایشات بیشماری انجام دادند. این شرکت با اعلام این که واکسن فایزر بیش از ۹۰ درصد کارایی و توانایی در بهبود بیماری کووید ۱۹ دارد، اولین امید در تمام دنیا شناخته شد. اما این شرکت برای تولید انبوه این واکسن با موانعی روبرو شده است. یکی از اصلی ترین موانع پیش روی این شرکت دمای نگهداری این واکسن است. واکسن کرونا شرکت فایزر باید در دمایی بالای۷۰ درجه سانتی گراد زیر صفر نگهداری شود. همین امر انتقال آن به کشورهای دیگر را با مشکل روبرو کرده است.
شرکت مدرنا
یکی دیگر از شرکت های آمریکایی که در زمینه تحقیق و تولید واکسن ویروس کرونا تلاش بسیاری کرده است، شرکت مدرنا است. این شرکت چند روز پس از اعلام شرکت فایزر، اعلام کرد به واکسن کرونا دست یافته است. همچنین ادعا کرد واکسن تولید شده توسط شرکت مدرنا بیش از ۵/۹۴ درصد کارایی دارد. این شرکت همچون شرکت فایزر در تولید واکسن از فناوری آر ان ای پیام رسان استفاده کرده است. اما این واکسن بر خلاف واکسن فایزر، در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد زیر صفر قابل نگهداری است. همچنین مدت نگهداری این واکسن در حدود یک ماه است. در صورتی که واکسن تولید شده شرکت فایزر را در مدت ۱۰ روز می توان نگهداری کرد.
شرکت آسترازنکا
یکی از شرکت های دارویی اروپایی نیز چند هفته بعد از اعلام دو شرکت فایزر و شرکت مدرنا، اعلام کرد به واکسن کووید ۱۹ دست یافته است. این واکسن توسط پژوهشگران دانشگاه آکسفورد و در شرکت داروسازی سوئدی آسترازنکا تولید شده است. بر طبق گفته پژوهشگران بریتانیا واکسن ویروس کرونا تولید شده توسط این شرکت دارای کارایی ۹۰ درصدی است. در این واکسن برخلاف دو شرکت دیگر از فناوری آر ان ام پیام رسان استفاده نشده است. یکی دیگر از نقاط قوت این واکسن در مقایسه با دو واکسن شرکت فایزر و مدرنا حمل و نقل آسان و روش نگهداری و انبار کردن آن است.
شرکت سینو فارم
چین خاستگاه کرونا نیز یکی از کشورهای مدعی در ساخت و تولید واکسن ویروس کرونا است. شرکت داروسازی سینو فارم اعلام کرده است که دو واکسن برای ویروس کرونا تولید کرده است. این شرکت واکسن های خود را به صورت اضطراری بر روی بیش از یک میلیون نفر تزریق کرده است. بر طبق گفته شرکت سینو فارم افرادی که از این واکسن را تزریق کرده اند به کشورها زیادی سفر کرده اند و در هیچ یک ابتلا به ویروس کووید ۱۹ مشاهده نشده است. نکته حائز اهمیت درباره واکسن های شرکت چینی عدم اطلاعات کافی در مورد تحقیقات آن ها است. این شرکت ها هیچگونه گزارشی درباره نتایج و آزمایشات بالینی خود ارائه نکرده اند.
واکسن اسپوتنیک ۵ ساخت روسیه
یکی از واکسن های ویروس کرونا تولید شده در روسیه، اسپوتنیک ۵ است. به گفته سازندگان این واکسن، واکسن اسپوتنیک ۵ دارای ۹۵ درصد کارایی در مقابل بیماری کووید ۱۹ داشته و عوارض جانبی نیز ندارد. دولت روسیه این واکسن را به برنامه واکسیناسیون خود در برابر ویروس کرونا وارد کرده است. با این حال واکسن مرحله سوم آزمایش و تست های مورد نظر را پاس نکرده است.